закрыть
Mы победители!
We are winners!
Эскиз застройки территории в пос. Тимоново, Солнечногоский район
Читать новость / Read the news
закрыть
Mы победители!
We are winners!
Ёскиз застройки территории в пос. “имоново, —олнечногоский район
Читать новость/ Read the news
ALPN.ru / News / Architecture news / IT-Fornebu Portal building / A-Lab Search      Sait map      Страница на русском

home

polina nozdracheva

alpn

portfolio

news

publications

partners

contacts

IT-Fornebu Portal building / A-Lab

Architects: A-Lab
Location: Fornebu, Norway
<br><br>Partners in Charge: Odd Klev, Geir Haaversen, Adnan Harambasic<br>
Design team: Jan Petter Seim, Tonje Løvdahl, Tor Inge Hjemdal, Jarand Midtgaard, Inger Totland<br>
Client: IT-Fornebu Eiendom<br>
Landscape design: Asplan Viak<br>
Structural engineer: Rambøll Norge AS (competition phase: Arup)<br>
Electro: Føyn Consult<br>
Ventilation: Norconsult<br>
Project Area: 28,000 sqm<br>
Budget: 500 mill NOK<br>
Project Year: 2009<br>
Photographs: Luis Fonseca<br>

Architects: A-Lab Location: Fornebu, Norway

Partners in Charge: Odd Klev, Geir Haaversen, Adnan Harambasic
Design team: Jan Petter Seim, Tonje Løvdahl, Tor Inge Hjemdal, Jarand Midtgaard, Inger Totland
Client: IT-Fornebu Eiendom
Landscape design: Asplan Viak
Structural engineer: Rambøll Norge AS (competition phase: Arup)
Electro: Føyn Consult
Ventilation: Norconsult
Project Area: 28,000 sqm
Budget: 500 mill NOK
Project Year: 2009
Photographs: Luis Fonseca

<br><br>The building is located in Fornebu, the former Oslo Airport, Norway. The new Portal building is an extension to the old Airport Terminal building housing the Business and incubation centre for information technology companies; IT-Fornebu. The Fornebu area is experiencing a surge in development, transforming a previously Airport into a new city-wide destination for business. The IT-Fornebu Portal building consists of approximately 28000 m2, was developed by the IT-Fornebu Eiendom and designed by A-lab architects.
<br><br><br>



The building is located in Fornebu, the former Oslo Airport, Norway. The new Portal building is an extension to the old Airport Terminal building housing the Business and incubation centre for information technology companies; IT-Fornebu. The Fornebu area is experiencing a surge in development, transforming a previously Airport into a new city-wide destination for business. The IT-Fornebu Portal building consists of approximately 28000 m2, was developed by the IT-Fornebu Eiendom and designed by A-lab architects.


<br>
A-Lab was commissioned to develop the building, after winning the competition in 2004.<br><br>


A-Lab was commissioned to develop the building, after winning the competition in 2004.

<br><br>In 1998 the Old Fornebu airport closed after 60 years of function. A platform of possibilities was left open for new fields of investment. The new Business centre for information technology was created then by the IT Fornebu AS group responsible for administering and developing the IT Fornebu vision. Therefore it was required that the design of Portalbuilding would combine the vision of the new Fornebu Business centre and establish an efficient and flexible cluster of offices in the area.<br><br><br>



In 1998 the Old Fornebu airport closed after 60 years of function. A platform of possibilities was left open for new fields of investment. The new Business centre for information technology was created then by the IT Fornebu AS group responsible for administering and developing the IT Fornebu vision. Therefore it was required that the design of Portalbuilding would combine the vision of the new Fornebu Business centre and establish an efficient and flexible cluster of offices in the area.


<br><br>In the design A-lab prioritised people. The design criteria’s were to reduce volume and waste, provide an effective, efficient and healthy workplace, enhance communications and give a flexible layout. We believe that successful organizations are made of people who are connected and inspired, who learn through collaboration, share ideas and are motivated towards excellence. We imagined a place where people are present and engaged in mind and body.<br><br><br>



In the design A-lab prioritised people. The design criteria’s were to reduce volume and waste, provide an effective, efficient and healthy workplace, enhance communications and give a flexible layout. We believe that successful organizations are made of people who are connected and inspired, who learn through collaboration, share ideas and are motivated towards excellence. We imagined a place where people are present and engaged in mind and body.


<br>The building supports the development and transmission of knowledge, skills, values and ideas, as well as the opportunity for companies to express their own identity.<br><br>


The building supports the development and transmission of knowledge, skills, values and ideas, as well as the opportunity for companies to express their own identity.

<br><br>The main concept was to strip and divide the program into independent architectonic elements, clearly defined by function, in order to gain maximal flexibility and distinct architectural identity.<br><br> A continuous base resolves the height difference of the terrain between the main street and the existing Terminal building, and forms a multifunctional floor for the Portal building. The project consists of four glazed office blocks, where light, views and acoustics are optimal, four stone clad supply towers and the public Hub covered in “mandarin red” aluminum composite panels, lifted over the main entrance.<br><br>
Building<br>

The four office blocks have a rectangular and rational form and are relieved of all the internal cores and vertical structure allowing an efficient and flexible internal organisation, based on a flexible open floor, a tabula rasa plan, where different users can define and design their special necessities, with a variety of possibilities. Each office block has 5 floors with a total area of 3,750 sqm.
<br><br>
The structure is put outside the exterior façade. It is shaped as a diagonal steel structure around the block and is attached every 4,8 meters with a steel joint through the façade to the floor beams.
<br><br>
All shared functions such as vertical communication, technical services and wet cores are placed in intermediate towers, detached from the working areas. The towers are designed as closed massive monoliths, where the program that does not need daylight or views is located.<br><br>

The free-form orange Hub is an exception and has a clear identity, it acts as a strategic element that glues all the activities, highlights the synergy between the existing terminal Building and the new It-Fornebu Portalbuilding.<br><br>



The main concept was to strip and divide the program into independent architectonic elements, clearly defined by function, in order to gain maximal flexibility and distinct architectural identity.

A continuous base resolves the height difference of the terrain between the main street and the existing Terminal building, and forms a multifunctional floor for the Portal building. The project consists of four glazed office blocks, where light, views and acoustics are optimal, four stone clad supply towers and the public Hub covered in “mandarin red” aluminum composite panels, lifted over the main entrance.

Building
The four office blocks have a rectangular and rational form and are relieved of all the internal cores and vertical structure allowing an efficient and flexible internal organisation, based on a flexible open floor, a tabula rasa plan, where different users can define and design their special necessities, with a variety of possibilities. Each office block has 5 floors with a total area of 3,750 sqm.

The structure is put outside the exterior façade. It is shaped as a diagonal steel structure around the block and is attached every 4,8 meters with a steel joint through the façade to the floor beams.

All shared functions such as vertical communication, technical services and wet cores are placed in intermediate towers, detached from the working areas. The towers are designed as closed massive monoliths, where the program that does not need daylight or views is located.

The free-form orange Hub is an exception and has a clear identity, it acts as a strategic element that glues all the activities, highlights the synergy between the existing terminal Building and the new It-Fornebu Portalbuilding.

From: archdaily.com


Architectural laboratory offers the full range of services: from the initial permits, the development of all project stages to approval of projects and supervision.

107031, Moscow, Petrovka str., 27, tel: (495) 694-61-25, fax: (495) 694-67-80,mail: info@alpn.ru

           

© Все материалы данного сайта являются объектами авторского права (в том числе дизайн). Запрещается копирование, распространение (в том числе путем копирования на другие сайты и ресурсы в Интернете) или любое иное использование информации и объектов без предварительного согласия правообладателя.

Яндекс цитирования
Во избежании недоразумений проверьте правильность ввода телефона:
Верно
Ввести еще раз
закажите звонок
Перезвоните мне